Fastelavn med forårsfornemmelser

Life choices work/life balance


foto 1Kære Læser
Dette indlæg indeholder 4 links.
Gør dig selv den tjeneste, at give dig tid til at læse dem. Jeg har nøje udvalgt dem til dig. For at inspirere dig med 4 forskellige kvinders synspunkter vedr. familie og arbejdsliv.

I øjeblikket går jeg nemlig selv og gør mig en masse tanker omkring det som jeg under en samlebetegnelse vil kalde ”livsvalg”. Med ordet livsvalg mener jeg de virkelig store, grundlæggende valg man træffer med hensyn til: Børn, familieliv, parforhold, arbejde, karriereforløb og bopæl.
Alle disse valg hænger naturligvis uløseligt sammen med hvilket liv jeg ønsker at leve sammen med min familie. Jeg kan mærke, at specielt karrierevalget fylder meget i min bevidsthed. For det er vigtigt for mig, at have min egen selvstændige identitet og et interessant og udfordrende arbejde.  Når jeg engang er færdiguddannet. Jeg vil meget gerne være dygtig, gøre mig umage og skabe resultater. Men det er ligeledes afgørende, at det bliver på en arbejdsplads hvor ord som work/life balance og en god CSR profil ikke blot er hensigtserklæringer men konkrete initiativer som bliver direkte implementeret i medarbejdernes hverdag.
For alle valg har en pris. Både ens til og fravalg. Derfor er det nødvendigt altid at træffe fuldt ud oplyste valg. Så fravalgene ikke kommer med tilbagevirkende kraft og rammer en.

Jeg læste engang følgende citat vedr. karrierevalg: ”Det vigtigste karrierevalg en kvinde træffer er hvilken mand hun gifter sig med”. Hvilket formodentlig er sandt såfremt man vælger at få børn sammen.
For kvinder kan let, set ud fra en arbejdsgivers synspunkt, være en ”dårlig investering” såfremt disse har mange barselsperioder, tager alle sygedage, læge og tandlæge besøg, skolehjem samtaler mv.
Men jeg antager, at ansvaret for børnene i langt størstedelen af alle parforhold i dag deles nogenlunde ligeligt mellem begge forældre. Således, at det er sjældent, at der er børn som kun har en primær omsorgsperson.

Den fremherskende samfundsnormen er, at begge forældre er udearbejdende og gerne vil have en karriere.
Men det er som om vi sjældent stiller spørgsmålstegn ved denne samfundskonstruktion. Og den pris vores børn betaler herfor. Derfor fandt jeg det meget berigende at læse netop denne artiklen med det sigende overskrift” Er der nogen hjemme?” af Janni Iben Stevn Hansen http://www.information.dk/478713
I min verden skal man altid betragte at given sag eller overbevisning fra flere vinkler. Ellers bliver det for simplificeret, unuanceret og dermed irrelevant.
Derfor har jeg ligeledes fundet spændende artikler om netop den modsatte holdning til familie og arbejdsliv hos Julia Lahme: http://www.eurowoman.dk/fra-magasinet/born-og-karriere-den-store-kabale/?subarticle=3
og i artiklen om årets kvindelige bestyrelsesmedlem Eva Berneke http://www.business.dk/ledelse/ikke-flere-som-eva samt tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen http://www.au.dk/augustus/vis/artikel/jurist-ved-et-tilfaelde/

Jeg tror ikke, at der findes nogen facitliste eller almengyldig karriere skabelon som ”fits all”.Vi må selv afgøre hvad vi vælger og netop ikke vælger at fylde vores liv med.
Du må overveje hvad der føles rigtigt for dig og din familie.
Det væsentligste er respekten for hinandens valg.
Jeg ser en klar tendens til at kvinder ”tør” gå efter magten i karrieremæssig sammenhæng men der skal ligeledes være et samfundsmæssigt alternativ til de kvinder som ønsker et andet liv.

Jeg finder alle fire kvinder yderst beundringsværdige og meget velegnede som rollemodeller.
Men hvis måtte jeg vælge mit personlige drømmescenarie ville det for mig være en kombination af Hanne Bech Hansen og Janni Iben Stevn Hansens valg vedrørende work/life balance mens jeg har hjemmeboende børn.
Jeg kan i hvert fald ikke umiddelbart forestille mig at være på en arbejdsplads hvor barsel bliver betragtet som ”huller i karrieren” og jeg vil meget nødig skulle være arbejdsklar få uger efter en given fødsel.
Jeg håber virkelig, at der en arbejdsplads et sted der ude hvor jeg, når jeg er færdigudannet, kan skabe en work/life balance som komplementer mine forestillinger om ”det gode liv”. Alternativt må jeg selv skabe det som selvstændig.

Næste indlæg kommer fredag.
Jeg håber, at dine valg giver dig det liv du ønsker!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fastelavn med forårsfornemmelser